Militær 5-kamp

Militær 5-kamps historie

En fransk officer ved navn Henri Debrus, som senere blev Præsident for CISM, fik i 1946 en idé til at opbygge en idræts konkurrence udelukkende for Hæren. Han fik sin inspiration fra en fysisk trænings model, som blev anvendt af de hollandske faldskærmsstyrker. Den bestod af faldskærmsspring, march, overvindelse af forhindringer og som afslutning øvelser i kamp med håndgranater og håndvåben.

Udvalgsformand

SSG Karsten Fransen
Mail: fagi@outlook.dk

Med udgangspunkt i den hollandske metode uden faldskærmsspring modificerede kaptajn Debrus de andre discipliner og opbyggede et system, som han mente, kunne udgøre en ideel måde at gennemføre en komplet jordtræning.  Den første konkurrence – organiseret af Debrus – blev afholdt i 1947 på Centret For Militær Fysisk Træning i Freiburg i den franske besættelseszone i Tyskland med deltagelse af belgiske, franske og hollandske hold.  Reglerne blev forbedret på baggrund af denne konkurrence og blev godkendt af de franske militærmyndigheder og disciplinerne blev indført i de franske styrker under navnet Militær 5-kamp.  Siden dengang har de 5 discipliner i Militær 5-kamp været:

  • Skydning med standard riffel (200 eller 300 meter) – en præcisions- og en hurtigskydning
  • Forhindringsbaneløb (500 meter) med 20 forhindringer
  • Forhindringsbanesvømning (50 meter) med 4 forhindringer
  • Kast med standard håndgranater – præcisions- og længdekast
  • Terrænløb (8 km for mandlige deltagere og 4 km for kvindelige deltagere)

Den Internationale Sammenslutning af Militær Idræt (CISM) blev interesseret i projektet opfordrede de forskellige værn til at deltage ved at organisere en årlig international konkurrence.  Efter en moderat opstart i 1950 med kun tre startende nationer har Militær 5-kamp udviklet sig til en af de mest vigtige militære konkurrencer i CISM og møder fortsat en stigende succes hvert år.  CISM verdensmesterskaberne er kun blevet aflyst tre gange siden 1950 hovedsagelig på grund af politisk spænding eller krig i den region, hvor mesterskaberne var planlagt til at skulle finde sted.  De skandinaviske lande testede i 1988 ved de nordiske mesterskaber for første gang reglerne for kvindelige deltagere. Siden CISM verdensmesterskaberne i Oslo i 1991 har kvindelige deltagere deltaget på verdensplan med kun få ændringer i reglerne i forhold til de oprindelige regler for mandlige udøvere.  Den militære 5-kamp fik yderligere fremdrift da de tidligere østblok lande forlod Warszawa Pagtens Idrætssammenslutning til fordel for CISM. Denne stigende interesse for Militær 5-kamp førte til indførelsen af en konkurrence om Europamesterskabet. Den første blev gennemført i München i 1992.  Ved det næste Europamesterskab i Wiener Neustadt i Østrig i 1993 blev en ny disciplin testet – forhindringsbanestafet. Fra 1995 har denne disciplin været en del af programmet ved de årlige CISM verdensmesterskaber.  Militær 5-kamp er en del af CISM World Games (Militært OL), som er blevet afholdt i Rom i 1995 og i Zagreb i 1999.  I de seneste årti er Militær 5-kamp blevet mærkbart udbredt. Hvert år er organiseres en række konkurrencer på verdensplan med tyngden i Europa. Den vigtigste konkurrence er verdensmesterskaberne, hvor antal deltagende nationer er udvidet fra omkring 20 til mere end 30. Kina og Brasilien har domineret mændenes konkurrencer det seneste årti. De mest succesfulde kvindelige hold kommer fra Kina, Danmark og seneste fra Den Demokratiske Republik Korea.  Militær 5-kamp er i midlertidigt ikke kun en af de mest fremtrædende militære idrætter, men har også forbindelse til den civile idrætsverden. I flere lande – specielt i de Nordiske lande og i Centraleuropa – har civile idrætsorganisationer indført Militær 5-kamp og har organiseret konkurrencer med civile deltagere.  I rammen af NATO’s Interallied Confederation of Reserve Officers (CIOR) og i Association Europeenne des Sous-Officiers de Reserve (AESOR) organiseres konkurrencer svarende til Militær 5-kamp i midlertidigt til en vis grad med andre regler og discipliner.  I 1997 blev Militær 5-kamp inviteret til at være demonstrations idræt ved de civile World Games i Lahti i Finland